söndag 28 april 2013

En eftermiddag med rosa paljetter och glada skratt



Idag anlände tre flickor och deras moder till vårt hus - ZZ-top-babes. Snyggingen och Bönan fick hela sin tillvaro fylld av flickor, paljetter och rosar kläder... och ligger nu HELT utslagna efter ZZ-top-babes-stunden.
Från att ha en ett hus där i stort sett endast T och jag lallar runt och sonen kommer på besök ibland... fylldes vår tillvaro av och fantastiska flickor. Sonen och en kompis kom förbi och vips var matbordets åtta platser upptagna av ätande och skrattande människor. Det värmer mitt hjärta.












Till en början var tre av de fyra lite avvaktande till vovvarna, men det försvann innan hemfärd och ingen blev av med någon kroppsdel... ÄVEN om undran fanns "om de äter människor". Jag bedyrade att de INTE gör det.















Nu... go´vänner... är huset tyst och jag saknar det redan... Ett fullt matbord, hungriga glada människor och MASSOR av skratt. Ni är alla välkomna tillbaka. Då ska vi pricka in STRÅLANDE sol, så pappa ZZ-top-babe kan bli med. Inte så himla lätt när han har en allergi som gör att han knappt kan komma innanför vår dörr utan att hela livet blir jobbigt. Jag menar... TVÅ hundar och TVÅ katter kan göra både det ena och andra med en allergiker.
Må som GODIS... JÄTTEGOTT.



lördag 27 april 2013

Rosmarinmarinerad Tant

 
 
 
Igår köpte jag kryddor... sådana som ska sättas ute när det är aningen lite varmare. Till Paradsiet kommer en kruka rosmarin och en kruka oregano bli med... Hemma ska en rosmarin planteras i kryddlandet. Än så länge står kryddorna i köksfönstret... söderläge... varmt och härligt...
I morse kunde jag inte begripa varför en av de ljuvligt doftande rosmarinplantorna såg lite tilltufsad ut... som om någon tuggat lite på den.
 
 

 



Nu vet jag vem det är... OCH jag har fotobevis. Hon kan ALDRIG bedyra sin oskuld. Marodören TantKarin... Hon slukar nästan ALLT i blomsterväg. Tulpaner, st paulior och nu kryddorna... Jahapp... det är TantKarin det. Nu går hon runt i huset och formligen BOMARDERAR oss med en doft av rosmarin... Det är hon och den marinerade kycklingen som doftar lika.
 













Vovvarna har fått lite spring idag... Först ut var SnyggÅke. Han älskar att apportera trasig vägpinne. Han hittade en i vintras som troligen snöplogen dödat... DEN bar han stolt hem och är nu hans BÄSTA leksak.
 









Efter Snyggingen var det Bönans tur... Hon fick en tur bredvid cykeln.
Jamen kan det bli bättre för en liten Dobermannflicka... att få springa bredvid en cykel och bara njuta av nysopade vägar och fågelkvitter...










Nu ligger både Snyggingen och Bönan på flanken, mätta, trötta och försöker hålla ögonen öppna... DET går inte.
Tanterna ligger på solstrimman, T slipar på en fönsterkarm, sonen gör viktiga grejor med sina kompisar och han har ringt sin väna moder och upplyst om vad lördagen för med sig.
Själv ska jag fixa maten.
 
Må som godis... JÄTTEGOTT.


tisdag 23 april 2013

När blåsipporna ligger platt...

 
Jag väntar forfarande på vårens STORA intågande... jag väntar på värmen och svaga vindar. Idag har varken värmen eller svaga vindar infunnit sig och blåsipporna ligger som sladdlampor efter gräsmattan. För BLÅSER gör det, det BLÅSER som attan... och när till och med blåsippan som är en klart lågväxande liten blomma, ligger platt... då blåser det inte lite.
 
 
 



Så är jag trött... så in i vassen trött. Vad det beror på vet i katten... Vi lägger oss tidigt och ändå jäspar jag HELA dagen. Jag kanske behöver något litet uppiggande piller... typ en liten vitamin. Jorå... det ska jag nog ta och skaffa mig.
 
Så... hur är det då... blåsigt, kallt och trött är en ganska bra sammanfattning av en tisdag mitt i våren. Kanske är lite hungrig också... Mmmm... det är jag.
 
 



Nu... dags att inventera kylskåpet... en blåsig, kall vårkväll som denna.

Må gott.


söndag 21 april 2013

Alternativ allergimedicin

 
 
Nu har jag det aningen jobbigt... Jag är allergisk mot något som flyger i luften från tidiga vår till sena höst... VAD det är, vet jag inte, men snorig, nysig och rinnande ögon är vad det för med sig. Att ta medicin är INTE att tänka på... är utredd på två ställen, det ena infektionskliniken och det andra intensivvårdsavdelningen och båda överläkarna kom fram till samma sak. Jag "ska inte äta medicin om det inte är livsviktigt". Jag tillhör dem som man kallar (och som även numera står i mina journaler) STRONG REACTOR. Jag reagerar på alla biverkningar man kan ha på mediciner... även dem som EN på TIOTUSEN får. Jajamen... då är det klart obra att peta i sig sådant som gör en frisk om det finns biverkningar som är värre än själva sjukdomen. Dit hör allergimedicin... vilket innebär att jag inte kan ta dem.
Av en slump hittade jag ett alternativ till allerginässprayen... vill bara påpeka att detta INTE är reklam... Jag har inte betalt på något vis för att säga detta eller tipsa om detta... Jag är bara så innerligt trött på att leta alternativa mediciner och hittar jag något delar jag gärna med mig...
 
Jo... det som fungerar för mig är ALOE VERA GELLY... jorå... Jag tar en lite klutt, ungefär stor som en liten pyttedroppe på en tops och smörjer i näsan... en droppe i varje näsborre och VIPS blir livet aningen lättare... INTE helt bra, men BETYDLIGT lättare. Detta gör jag morgon och kväll och behöver ytterst sällan snyta mig under dagen. Ögonen och nysningarna blir även dem lite bättre. Själva "gruset" i ögonen kan jag inte göra något åt... men det rinner nästan ingen och jag nyser inte lika mycket... DET är bra... från att inte kunnat använda något på grund av alla biverkningar.
 

 
 



Idag har det varit en fantastisk dag... Strålande sol och jag har kunnat gå ute utan jacka... Hann massor i trädgården och fick middagsbesök av sonen och kompisen B-son. Två hungriga grabbar som förgyllde vår tillvaro.
 





De parkerade sig på baksidan och ökade på solbrännan en aning. Nu är grabbarna hemkörda till en tredje kille för att kolla in fotbollsmatchen... Viktiga grejor.



 
 

 
 






På framsidan av vårt hus har vi EN rabatt... Den är nu rensad och så fort jorden blir lite varmare, ska den föräras fler perenner. Det gäller att fylla upp den så inte ogräset tar över. Det som trivs bäst i den rabatten är lavendeln... och den har jag klippt ner idag.





Syrenen är på gång...



 
 
Vårt lilla äppelträd vi planterade för ett par år sedan... har "kulor i grenen". Håller på att tukta ner grenarna som på ett paraply. Det ser för tillfället ganska roligt ut... fem grenar med vidhängande stenar.
 

 





Nu go´vänner... dags att gå och göra lite nytta.

Må som GODIS... jättegott



Tjälen flyttar sten

 
 
ÄNTLIGEN håller våren på att ta över. Vi kan öppna till altanen, och tanterna har utvidgat sitt boende med MASSOR av kvadrat. De ligger på soffan och inväntar strimman... SOLstrimman. Det är juh den man sover bäst på. De går in i SOLkattsfasen och vägrar flytta på sig. TantSimone är den största SOLkatten av dem alla... efter henne kommer Bönan.
Igår låg Bönan på solstrimman och VÄGRADE flytta på sig fastän hon var så varm att ögonen var vimmelkantiga och tungan låg som en slips på golvet. Snacka om soldyrkare av hög rang.

 
 



TantKarin har fullt upp med att "jaga" fjärillar och andra småkryp som är där ute i friheten. Hon hänger i fönstret och kikar nyfiket och hungrigt på vad som skulle kunna serveras.





T... har börjat fixa båten... HAN är bra, den där T.
Det är lite pyssel, GRUNDSTÖTNINGAR... (observera pluralformen) kallar han visst pysslet för.
Det är som farfar alltid sa... "De där förbaskade stenarna flyttar juh på sig". Vi brukade skratta överseende åt honom och hade INGA planer på att tro honom. Meeeeeeeeeen... jag lovar... det är sant. Stenarna flyttar på sig. Det är tjälen och isen under vintern som lyfter stenarna och när tjälen försvinner... åker inte stenen tillbaka utan ligger kvar aningen mer mot ytan... DET är livsfarligt.
För två somrar sedan körde jag på en sten som ALDRIG legat där förut. Propellern såg ut som en volangkjol och var tvungen att åka in på renovering.
 




 
I trädgården håller det på att hända bra grejor... Gräslöken är på väg upp och det med ilfart. Nu... börjar den bästa tiden...
 

 

 
 
Igår var vi upp till mina föräldrar och hämtade renoverade flaggfönster. De har varit hos snickaren och fått det som var förstört utbytt.
Fönsterkarmarna ska åka med över sjön omålade... Det är lättare att måla dem på ön och vi behöver inte vara rädd för att förstöra det nymålade. Själva fönstren målar vi här hemma och fraktar över när de är HELT färdiga.
 
 

 






Nu go´vänner... dags att fixa lite att äta. T åkte vid 06.30 för att jobba några timmar och jag lallar fortfarande runt i morgonrock och raggsockor. Snyggt värre.
Snart kommer han hem och vi ska fortsätta göra bra grejor... typ...fixa båt och fönstermålning.
 
Må som GODIS... jättegott.
 
 




fredag 19 april 2013

Raggmunk i våffeljärn

 
 
Satt och snurrade på nätet och kikade på olika recept och hittade något som jag kände aningen lite mer för... Som vanlig är inte recepten färdiga utan MÅSTE fixas till lite. Likaså detta.
 
Detta behövs till Raggmunkar i våffeljärn.
 
* 1½ dl vetemjöl
* ½ dl grahamsmjöl (i receptet jag hittade hade de 2 dl vetemjöl och inget grahamsmjöl)
* 2 tsk bakpulver
* 1½ tsk salt
* 4 dl lättmjölk
* 2 ägg
* 5 medelstora potatisar (Potatisarna ska vara lite större än stora ägg, dock inte strutsägg)
 
 
* 2 msk flytande smör eller margarin till att smörja våffeljärnet
 
* Knaperstekt bacon
* Lingonsylt
* Cream Fresh
 
 
 


Gör så här...

Börja med att i en bunke röra ihop mjölet (1½ dl vetemjöl och ½ dl grahamnsmjöl)




Blanda i saltet (1½ tsk)



 
 
Bakpulvret (2 tsk)
 

 


Skala potatisarna (5 äggstora)




Riv potatisarna på den grövsta sidan på ett rivjärn.




Blanda i äggen (2 st)




Häll i lättmjölken (4 dl)




Blanda i potatisen Du rivit.





Så där ja... Nu är det dags att grädda härligheten. Själv använder jag ett våffeljärn som INTE är köpt igår.




Stek bacon och lägg upp på hushållspapper. Detta för att fettet ska torka upp. Gör Du inte det försvinner "knaprigheten" och de blir "slattriga" och flottiga.




Toppa raggmunksvåfflan med cream fresh, lingonsylt och knaperstekt bacon... Jag lovar, en fantastisk fredagsmiddag nersköljd med ett stort glas iskall mjölk.
Bloggen jag hittade receptet på finns här.




Även Snyggingen och Bönan gillade detta... äm... säg vad de INTE gillar.




Må gott

måndag 15 april 2013

Att ägna sig åt viktigheter

 
 
Idag kändes det i luften att våren är på antågande... jag menar så mycket att det var 12 grader varmt och jag fick knäppa upp jackan när vi klafsade fram på grusvägarna.
Snart är årets värsta månader förbi och MAJ träder in. Har aldrig gillat mars och april. Skitiga och illaluktande. ISCH.
 
Idag när jag tog min fem kilometersvända, ringde jag Maria för att höra om hon skulle bli med. Det skulle hon inte hon hade "viktiga grejor" för sig. Det är bra att ha viktiga saker för sig. Då får man distans till oviktigheterna och hur man ska prioritera. Maria kommer dock bli med någon annan gång och lämna för det tillfället oviktigheter hemma för att powerd- walka- viktigt med Snyggingen, Bönan och mig. Det ser vi fram emot. En promenad med viktiga och oviktiga samtalsämnen, mest viktiga förstås.
 

 
 


Förhoppningsvis kan vi börja med båten i helgen... slipa och måla. Kan juh inte ha en båt som är ful under heller.





Må gott... NU ska vi ägna oss åt viktigheter... MAT.