söndag 1 januari 2023

Om Du är rädd, är det DITT PROBLEM




Igår... nyårsafton, kom sonen med familj på lunch. Så himla roligt och N hade innan de kom fått luggen klippt av sin pappa. Inte lätt att klippa rakt när liten flicka vill titta på vad som händer just över ögonen. De stannade några timmar så vi fick rå om dem... och när de åkte lämnade (på vår önskan) de kvar Bill. Detta då Julia börjat visa oro vid höga smällar och Bill är lugnet själv. En lugn hund visar vägen för en orolig.
Vi hade även i veckan pratat med veterinären om detta, som skrivit ut lugnande droppar att ge om det behövdes.




Nyårskvällen blev fin och lugn fram till kl. 20.00, då brakade helvetet lös och det kallas för FYRVERKERIER. Avfyrande av fyrverkerier höll på till närmare 02.00.

Kl. 20.00 fick vi ge Julia lugnande droppar. Hon började vanka runt och saliven rann. Dropparna gjorde att hon blev lite lugnare men ändå orolig. Bill sov.

Utanför avfyrades raketer i HELA Örebro. I korsningen på gatan utanför, sköt ungdomar raketer rakt upp OCH mot bilar som kom på vägen. Unga vuxna kallas de visst för, då de vill bli behandlade som vuxna. I mina ögon är de små och inte värda att kallas vuxna. I parken utanför oss, avfyrades raketer där människor försökte rasta sina hundar innan tolv-slaget. En kvinna fick springa in med sin hund som bara stod och skakade. En av våra grannar, tar bilen och åker iväg med sin hund och sitter i skogen tills kl. är ca 02.00 på natten. En annan granne drar in en madrass i badrummet och där firar familjen nyår med sin hund. Där inne hörs minst ljud av raketerna. Ett par goda vänner till oss, får åka iväg och bo på hotell där det är garanterat "smällfritt". En god vän med hästar, är förtvivlad då hästarna är väldigt oroliga i stallet. Svårt att ta in med dem på hotell.

 
I Djurskyddslagen (1988:534) t.o.m. SF 2018:53 står att läsa...

"Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas

2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådan sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård.


Vi behandlar våra djur väl och låter dem inte lida. Vi låter dem får träna, springa, vila, leka och vi ger dem obegränsat med kärlek och bra mat. Vi uppsöker vård, så fort någon av dem visat att den inte mår bra. Men, så länge IDIOTER köper fyrverkerier och smäller av dem utanför vårt hus... är det omöjligt att kunna skydda dem. Jag misstänker att de som skjuter fyrverkerier inte har ansökt om tillstånd utan gör det olagligt. I mina ögon är Du som gör detta... köper och/eller avfyrar en lägre stående varelse... långt under kackerlackor och fästingar. Du gör så djur lider och flera familjer får sin högtid förstörd. Jag tror inte det är så himla roligt att sitta på en madrass på toa på nyårsafton med sin hund som är så förstörd över oljudet där ute att hon skakar helt. 

Några av er som köpt fyrverkerier känner jag igen (såg när ni kom med påsar och lådor) och jag kommer ALDRIG vika från trottoaren när jag möter er igen. Något som jag gjort med respekt för att jag vet att ni tycker stora svarta hundar är otäcka... Nu är det er tur att vika från trottoaren vid möte.
Ni som skräpat ned i parken med fyrverkerierna och inte plockat upp... ska SKÄMMAS. Vi hundägare, kröker ryggen och plockar upp efter våra fyrbenta för att parken ska hållas fin... Var glömde ni den lagen... HÅLL SVERIGE RENT. 

15 kapitlet 26 § i miljöbalken.
"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till".

Hörde på radion i morse att polisen blivit beskjutna av raketer igår... Du som köpte raketer till Ditt barn... vet Du VAR de avfyrades? Tror Du att det är roligt att behöva droga ner sin hund/katt för att Du vill ha fyrverkerier? 

Jag hoppas innerligt att fyrverkerier förbjuds, både att sälja och att avfyra. Det finns massor mer fina sätt att fira nyår och fyrverkerier är inte ett av dem. Jag tror inte ni anar hur många som upplever att nyår är ett helvete på grund av smällarna. Både djur och människor. 

Som sagt... från och med nu är trottoaren min och Julias och vi viker inte en tum vid möten för Dig som kom med fyrverkerier i lådan. Om Du är rädd, är det DITT PROBLEM. 





Förövrigt... Studier. Har två examinationsuppgifter som snart ska vara inne. 





Må gott och ha en fin fortsättning på det nya året.

I´ll be back.


2 kommentarer:

  1. Så otroligt bra skrivet!! Håller med dig om i allt. Här i vår byhåla blev en man misshandlad av tre odågor när han bad dom att inte skjuta raketer rakt mot det sällskap han gick tillsammans med… Eftersom folk inte kan bete sig korrekt med dessa saker, så bör det i allra högsta grad totalt förbjudas! Min unghund mådde inte bra alls av allt smällande som pågått i veckor, så han fick hänga med till Sturup för lugn o ro. Sorgligt att behöva betala dyra pengar för att ta in någonstans där man slipper idiotin… Mvh Johanna i Skåne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla, men så himla tråkigt att även Du fick uppleva detta.
      Kramar i massor.

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...