Det är med stor vånda jag skriver detta inlägg.
Jag har i flera veckor gått med en molande värk i magen och inte vetat hur jag ska hantera situationen.
Jag har aldrig på bloggen avslöjat var Paradiset ligger, men det kommer jag göra i detta inlägg. Jag vill dock påpeka att det som skrivs här, är mina tankar, min vånda, min sorg och fruktansvärda oro.
För någon vecka sedan fick jag en inbjudan till samråd från Vätternvatten AB som har dragit igång Projekt Vätternvatten, ett i mina ögon oansvarigt och helt galet projekt.
De vill borra och spränga en 36 km lång bergtunnel för att leda Vätterns vatten till fem kommuner, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg och Örebro.
Tunneln som ska sprängas och borras ska bli ca 6 meter i diameter och gå ca 40 - 50 meter under sjön Tisaren, som är en sjö med riksintresse. Det är i den sjön som Paradiset ligger.
I torsdags åkte jag och sonen på det samråd vi var inbjudna till. Jag hade lovat sonen att "inte ta över showen" så den lilla Powerpoint på 26 bilder jag förberett lämnade jag hemma. Jag lovade även att inte ställa för många frågor, så dessa kommer jag presentera här och sedan även sända in dem till Vätternvatten AB. Jag förväntar mig att de svarar.
I torsdags hämtade sonen upp mig och kl. 18.00 satt vi på hotell Stinsen i Hallsberg tillsammans med ca 100 nyfikna, mer eller mindre sorgsna personer.
Vätternvatten AB;s vd presenterade sig och företaget och lämnade därefter över till en jurist som förklarade hur processen med tillstånd skulle gå till.
Här... i mina ögon visade Vätternvatten AB den fula sidan med härskarteknik. De startade med en jurist som berättade om processen i att få tillstånd och att vi kunde överklaga... Ingenstans nämnde hon vilka rättigheter vi som fastighetsägare har... I och med det visade (i mina ögon) Vätternvatten AB att de har på tok för små byxor för detta projekt.
Till saken hör att jag någon vecka innan ringde till Lantmäteriet och fick prata med två fantastiska kvinnor. De gav mig en lugn helg och de gav mig mod att våga ta strid för detta.
Enligt Jordabalken SFS 1970:994 (ändrad 2003)
Rättsförållanden rörande fast egendom
Fastighet och dess gränser
1 §
"Fast egendom är jord. Denna är indelad i fastigheter. En fastighet avgränsas antingen horisontellt eller både horisontellt och vertikalt".
Enligt lantmäteriet är Paradiset (som heter Kråkön) en tredimensionell fastighet, vilket betyder:
1a §.
"Tredimensionell fastighet: en fastighet som i sin helhet är avgränsad både horisontellt och vertikalt".
Så... Enligt dessa kvinnor på lantmäteriet äger jag ön i det som syns horisontellt i alla riktningar samt all mark under ända ner till jordens mitt. Jajamän... ÄNDA NER TILL JORDENS MITT. Kan vara lite varmt där men det gör inget... Jag äger hela vägen ner och enligt kvinnorna på lantmäteriet måste den som vill göra något på och under min fastighet (alltså ön) ha mitt tillstånd.
Det betyder att: om Vätternvatten vill bygga (läs spränga och borra) en tunnel som går under Paradiset, så måste de ha mitt tillstånd.
Detta framgick INTE på samrådsmötet, vilket jag tycker är att mörka... De som pratade (vd, jurist, projektledare i olika former och geolog) sa hela tiden "när vi börjar borra/spränga"... de sa ALDRIG OM.... vi får tillstånd av Er.
Sonen satt bredvid mig på mötet och såg trött och ganska ointresserad ut räckte rätt var det var upp handen och ställde en väldigt relevant fråga... Mitt modershjärta höll på att spricka av stolthet...
"Varför spränga en tunnel, varför lägger Ni inte ett rör ovan mark".
Svaret blev... "En tunnel håller ca 100 år och ett rör 50 år".
Fundering nr 1.
En tunnel... hur lagar man en tunnel om något händer... För händer det något står fem kommuner helt utan vatten.
Ett rör... även om det "bara håller i 50 år" är inte någon lika stor åverkan på naturen. De skulle (vilket jag också tycker är helt galet att ta vatten från EN sjö) kunna gräva ner en pipeline utmed hela R 50 och lägga asfalt över och vips har vi en cykelbana mellan Askersund och Örebro.
Det är en stor svaghet att fem kommuner ska ta vatten från EN sjö... i detta fall Vättern. HELT GALET.
Ett argument för att inte ta från sjön Tisaren (vilket flera små kommuner och samhällen gör idag) är att de senaste åren varit lite vatten i sjön och bevattningsförbud under somrarna.
UPPS... här glömde visst Vätternvatten AB att berätta sanningen.
"Under senare år har kommunen erfarenhet av att kapacitetsbrist under torra somrar vilket gett upphov till låga vattennivåer i Tisaren. Under senaste somrarna har periodvis bevattningsförbud införts".
VAD BEROR DET PÅ...
Det är den mänskliga faktorn som gjort att det varit lite vatten.
Våren 2016 gjordes en planerad sänkning med ca 50 - 70 cm för att kunna sanera i Åsbro. Att det sedan blev en varm och torr sommar som gjorde att det blev ca 1 meter mindre vatten än vanligt hade man inte haft i beräkningen... Detta tog ett par år för sjön Tisaren att få tillbaka och under den tiden har det varit några tillfällen med bevattningsförbud.
Fundering nr 2.
Hur ska detta projekt finansieras då de på lokalnyheterna igår meddelade att just dessa fem kommuner har svår att få ekonomin att gå ihop, men att de ändå inte kommer höja skatten.
Ni som följt mig och mitt liv här på bloggen har kunnat se hur vi haft den stora lyckan att få tillbringa fina stunder där både med släkt, vänner och ensamma.
Ni har fått se hur dimman "smyger mellan stenarna" och fram på morgonkvisten lättar...
Ni har fått se hur hägern flyger...
Hur skraken simmat med sina ungar...
Hur mås och tärna tagit en lov runt ön...
Hur trollsländorna invaderat Paradiset med snabba fladdrande vingar...
Hur ödlan sprungit på bryggan...
Hur kärrspindeln vaktar sina ungar...
Hur fiskgjusarna häckar...
Och hur havsörnen kommit till sjön...
Ni har varit med när vi haft "operation rädda Målarmusslan" som de torra somrarna höll på att dö när vattnet drog sig ut mot djupet.
Fundering nr 3.
Jag kan inte se i Vätternvatten AB;s underlag att de tagit med riskerna med vibrationer vi sprängning då "vibrationer påverkar sötvattensorganismer och fiskar med simblåsa".
Enligt forskning kan partiklar fastna på ex ryggradslösa djur och leddjur så som kräftor och det kan få stora effekter längre upp i födokjedjan. Fiskar kan få partiklar på gälarna och grumligheten kan störa deras navigering.
Vem tar ansvar för det?
Enligt Miljöbalken 7 kap. 15 §
Gäller påverkan på djur- och växtliv, har man tagit upp vad som är FÖRBJUDNA ÅTGÄRDER.
- Anläggningar som kan ge upphov till buller och vibrationer, både ovan och i vattnet.
- Täktverksamhet (berg och lösa avlagringar eller vattentäkt) kan förutom biotopförstörelse orsaka störning, förorening och minskade flöden.
Fundering 4
Hur tänker man här när man planerar att borra/spränga genom åsen mellan Kumla och Hallsberg?
Ni har fått se hur vi njutit av frukost, lunch, middag och fikastunder...
Ni har fått se hur generationer jobbat för att renovera, bygga och byta ut det som inte fungerar längre...
Ni har fått följa väderleken...
Ni har fått läsa om min glädje över de växter som överlever Paradisets karga jord...
Ni har fått se hur våra hundar kunna springa fria och njuta av att ligga på bryggan att kunna gå ner och svalka sig i det rena vattnet.
Ni har fått se hur vi gått över isen för att besöka ett fruset Paradis...
Ni har fått följa med oss upp till Skåleklint för att se Paradiset på håll...
Ni har suttit med oss i stugan och sett hur renoveringen fortlöpt, hur vädret växlat utanför och hur vi njutit av maten som tillagats...
Enligt Vätternvatten AB ska det göras en sprängbesiktning innan man påbörjar arbetet och en sprängbesiktning efter...
Fundering nr 5
Vem betalar och återställer om Vätternvatten AB gått i konkurs veckan innan den slutliga sprängbesiktningen?
Fundering nr 6.
Metaller som finns naturlig i berget kan vid borrning frisläppas till vattnet och ge stora negativa effekter.
- Vad gör man om det frisläpps?
- Vem ansvarar?
- Hur länge tar man ansvar?
Fundering nr 7.
På 1940 - talet sänkte försvarsmakten lådor i sjön.
- Vad innehöll lådorna?
- Om det är ammunition, hur klarar den undervattensförvaringen vibrationer från sprängning och borrning?
Fundering nr 8.
Om man får tillstånd (märk väl att jag skrev OM) kommer ca 2600 borrade brunnar att bli påverkade. Detta för att man måste sänka grundvattennivån under tiden man jobbar och "det kan bli så att några brunnar inte helt återhämtar sig".
- Hur länge tar man ansvar för detta?
Fundering nr 9.
Under tiden jobbet pågår (OM de får tillstånd) kommer mellan 20 - 30 tunga lastbilar/dygn och etableringsområde belasta riksväg 50. Det betyder att det blir runt 100 - 150 tunga fordon med släp som belastar R 50 extra... Detta sa man skulle "smälta in i den övriga trafiken". Men hur blir det med de små byarna, gårdarna som ska utsättas för detta under flera år... innan den tunga trafiken nått R 50. När får de lugn och ro?
Fundering nr 10.
Vad händer om tunneln går sönder och tömmer sjön på vatten?
Vem tar ansvar?
Ni har fått se sjön Tisaren visa sig i värsta blåsvädret...
och i lugn sjö...
Det är är mitt Paradis... Det har gått i arv och jag är den fjärde generationen. Jag hoppas att jag kan lämna vidare ett Paradis till min son utan en tunnel under sjön.
Jag tycker Vätternvatten AB ska tänka om... Det här är ett oansvarigt projekt som inte tar hänsyn till naturen. Det här handlar inte bara om mitt Paradis... en tunnel kommer aldrig kunna vara ogjord... Den påverkar djur- och naturliv.
Jag kommer aldrig skriva på ett papper för att tillåta detta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kul att Du har lust att skriva några ord...