lördag 10 oktober 2020

Ostpaj




En långsam lördag med sovmorgon och långfrukost blev det. 
Julia har fått springa lite extra i långlina. Hon har börjat löpa och behöver aktiveras mer än vanligt... och sover mer än vanligt.






Bordet i matsalen har gått från att vara min arbetsplats till dukat för gäster.
Så himla kul... Efterlängtade och innerligt roligt ska det bli. Handspriten står i hallen och gästhanddukar ligger på hög i badrummet för handtvätt.



Ostpajen är klar och står på diskbänken för att "sätta sig".


OSTPAJ

Pajskal

  • 250 gram smör
  • 6 deciliter vetemjöl
  • 4 matskedar kallt vatten

Knåda snabbt ihop degen och tryck ut i en form ca 25 - 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel.

Ställ in för att vila i kylen.

Äggstanning

  • 5 ägg
  • 5 deciliter grädde
  • salt och peppar efter smak
Vispa ihop (ej med elvisp)

Ost

  • Riv ca 7 deciliter ost av valfri sort. 

Gör så här...

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ställ in formen med pajskalet i ugnen ca 10 min.
  • Tag ut formen och höj värmen till ca 200 grader.
  • Häll i osten och äggstanningen i formen.
  • Ställ in formen med den blivande pajen i ugnen.
  • När pajen fått färg, lägg på folie så den inte bränns. 
  • Känn med gaffel eller sticka mitt i pajen. Så länge den är "blöt och rinnig" är den inte klar. Tar lite olika tid för olika ugnar. I min ugn tar det ca 40 - 45 minuter.
  • När pajen "stannat" tag ut ur ungen och låt den stå och "sätta sig.
  • Kan serveras både varm och kall.


 


Nu dags för värdinnan... alltså mig... att piffa mig lite. Jag har exakt 48 minuter på mig. Kan bli marigt det där... Min pappa säger att det "tar tid att renovera ruiner"



Må innerligt gott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att Du har lust att skriva några ord...