Här kommer receptet som jag lovade. Har fått några sms angående att jag inte lagt ut "instruktionsboken" för dessa går-inte-att-äta-en-bulle.
Sockerbullar med saffran.
(20 stycken)
Det här behöver Du;
- 1 pkt jäst (spelar ingen roll om det är vanlig jäst eller för söta degar).
- 2 dl standardmjölk.
- 1 pkt saffran.
- 1 dl strösocker.
- 1/2 tsk salt.
- 100 gr rumsvarmt smör (och då menar jag smör och inget annat)
- 2 äggulor.
- 6 - 7 dl vetemjöl.
- 20 st lite större pappersformar (gärna lite tjockare) än till vanliga bullar.
Fyllning
- 100 gr rumsvarmt smör.
- 1 knivsudd äkta vanilj.
- 1 dl strösocker eller muscovadosocker.
Till pensling och garnering.
- Smält smör.
- Strösocker.
Gör så här;
- Sätt ugnen på 200 - 225 grader.
- Värm mjölken fingertoppsvarm.
- Smula jästen i en bunke.
- Blanda ihop mjölk och jäst.
- Stöt/mortla saffran ihop med saltet.
- Tillsätt saffran/salt, socker, smöret delat i bitar, äggulor, och det mesta av mjölet.
- Arbeta snabbt ihop degen, gärna med elvispens degkrokar eller för hand. Degen ska inte arbetas för länge utan den ska vara lite kladdig.
- Låt degen vila under duk i ca 30 - 40 minuter i rumsvärmen. Jag brukar ställa bunken bredvid spisen.
- Blanda fyllningen.
- Tag upp degen på mjölat bord och arbeta den lite. Det är en ganska "kort deg".
- Kavla ut degen till en rektangel (ca 30 x 40 cm)
- Skär i 20 lika stora fyrkanter. Mina blir väldigt olika stl till ytan men väger nästa lika.
- Klicka fyllningen på varje ruta deg.
- Knip ihop degen. Missar Du en "knipning" kommer fyllningen läcka ut.
- Lägg bullen med den släta sida upp och "knipningen" ner i formen.
- Ställ alla bullar på en plåt och lägg en bakduk över och låt dem jäsa 30 - 40 minuter. De jäser inte upp så mycket, utan det är i ugnen magin händer.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 - 10 minuter eller tills de fått fin färg.
- Låt bullarna svalna på galler.
- Smält lite smör i en kastrull.
- Pensla varje bulle och strö snabbt på lite strösocker.
Som sagt, det är svårt att bara äta en bulle.
Må gott
I´ll be back.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kul att Du har lust att skriva några ord...