tisdag 22 december 2020

Sockerbullar med saffran



Här kommer receptet som jag lovade. Har fått några sms angående att jag inte lagt ut "instruktionsboken" för dessa går-inte-att-äta-en-bulle.

Sockerbullar med saffran.

(20 stycken)

Det här behöver Du;
  • 1 pkt jäst (spelar ingen roll om det är vanlig jäst eller för söta degar).
  • 2 dl standardmjölk.
  • 1 pkt saffran.
  • 1 dl strösocker.
  • 1/2 tsk salt.
  • 100 gr rumsvarmt smör (och då menar jag smör och inget annat)
  • 2 äggulor.
  • 6 - 7 dl vetemjöl.
  • 20 st lite större pappersformar (gärna lite tjockare) än till vanliga bullar.
Fyllning
  • 100 gr rumsvarmt smör.
  • 1 knivsudd äkta vanilj.
  • 1 dl strösocker eller muscovadosocker. 
Till pensling och garnering.
  • Smält smör.
  • Strösocker.




Gör så här;
  1. Sätt ugnen på 200 - 225 grader. 
  2. Värm mjölken fingertoppsvarm.
  3. Smula jästen i en bunke.
  4. Blanda ihop mjölk och jäst.
  5. Stöt/mortla saffran ihop med saltet.
  6. Tillsätt saffran/salt, socker, smöret delat i bitar, äggulor, och det mesta av mjölet.
  7. Arbeta snabbt ihop degen, gärna med elvispens degkrokar eller för hand. Degen ska inte arbetas för länge utan den ska vara lite kladdig.
  8. Låt degen vila under duk i ca 30 - 40 minuter i rumsvärmen. Jag brukar ställa bunken bredvid spisen.
  9. Blanda fyllningen.
  10. Tag upp degen på mjölat bord och arbeta den lite. Det är en ganska "kort deg".
  11. Kavla ut degen till en rektangel (ca 30 x 40 cm) 
  12. Skär i 20 lika stora fyrkanter. Mina blir väldigt olika stl till ytan men väger nästa lika.
  13. Klicka fyllningen på varje ruta deg.
  14. Knip ihop degen. Missar Du en "knipning" kommer fyllningen läcka ut. 
  15. Lägg bullen med den släta sida upp och "knipningen" ner i formen.
  16. Ställ alla bullar på en plåt och lägg en bakduk över och låt dem jäsa 30 - 40 minuter. De jäser inte upp så mycket, utan det är i ugnen magin händer.
  17. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 - 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  18. Låt bullarna svalna på galler.
  19. Smält lite smör i en kastrull.
  20. Pensla varje bulle och strö snabbt på lite strösocker.




Som sagt, det är svårt att bara äta en bulle.

Må gott

I´ll be back.


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att Du har lust att skriva några ord...