lördag 19 augusti 2017

Koka kräftor




Det där med kräftor är en hel vetenskap... och framför allt hur man kokar dem.
Igår var vi på kräftfiske i Svartån... Innerligt tack för inbjudan och det fina som Ni (F:s föräldrar) fixat. Det blev allt några bumlingar i burarna som gick till kok.

Min farfar lärde mig hur han kokar kräftor och jag lovar... världens bästa recept enligt mig... 


Farfars recept på kräftkok 
för mellan 30 - 40 kräftor.

Du behöver en syltkittel... Du vet... en 10 liters kastrull.
  • 4 liter vatten.
  • 5 små "kvinnonävar" salt.
  • 8 - 10 sockerbitar (hugget hårt socker)
  • Dill efter smak.


Koka upp allt (inte kräftorna än) i kastrullen och när det "kokar livligt" lägger Du i kräftorna.
Koka dem tills en "vit rand" mellan sköld och stjärt visar sig, då är kräftorna klara.

Tiden är omöjligt att sia om då kräftor har olika storlek, men räkna mellan ca 5 - 10 minuter.

Häll över allt i en ren hink och låt svalan. När Du kan stoppa ner fingret i kräftspadet utan att bränna Dig fördärvad, smaka av och eventuellt salta mer.





Vi hade fröken Julia med oss... spännande att se hur hon skulle reagera med MASSOR av människor, hundar, musik, mat och festlighet. 
Allt gick toppenbra. Hon var nyfiken och fick veta att hon "är världens vackraste vovve" och hon fick klappar och kärlek HELA kvällen av vänner till F:s föräldrar. Innerligt tack för alla vänliga ord.




Nu väntar en panpizza på att bli äten... och en fröken Julia på sin mat.


 



Må gott






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att Du har lust att skriva några ord...