söndag 27 oktober 2013

Mjuk pepparkaka med lingon

 
 
Min mormor bakade de mest fantastiska bullar och kakor man kan tänka sig och när hon dog fick jag ärva det finaste ett barnbarn kan få ärva. Mormors skatt, i form av hennes samlade och väl beprövade recept. Jag fick även ärva hennes sockerkaksform i aluminium - den bästa jag någonsin gräddat en sockerkaka i.
 
När jag vill baka ett "säkert kort" tar jag fram de recept som har mest smörfläckar, då vet jag att hon bakat efter just detta och att det var värt att spara.
Idag kom mina föräldrar på lunch. Lutfisk... jorå, vi hade ett paket i frysen och T har länge gått och pillat på det. Nu slog vi till med en försmak av julen. Efter lutfiskfrossan blev det kaffe och mjuk pepparkaka med lingon... Mormors recept.
 
 
Här kommer det... receptet.
 
 
MJUK PEPPARKAKA
MED LINGON
 
 
 

 
 
Detta behövs
 
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk stött eller malen kardemumma
  • 1½ dl fil eller yoghurt naturell
  • 100 g smält smör eller margarin
  • 3 msk lingonsylt 
 
  • 1 msk osmält smör eller margarin att smörja formen med
  • 2 - 3 msk ströbröd att bröa formen med
 

Sätt ugnen (inte varmluft) på 175 grader.
Gräddningstid ca 45 minuter.
 
 
 
 
Smöra och bröa formen (tvålitersform).
 
 


 
Knäck 2 ägg i en bunke.
 




Häll i 3 dl strösocker.
Vispa samman ägg och socker till en "fluffig" smet.




Häll i 3 dl vetemjöl - vispa inte än...




Smält 100 g smör eller margarin och låt det stå kvar på spisen under tiden Du...





tillsätter 2 tsk kanel och 1 tsk kardemumma i bunken... vispa inte...





Tillsätt 2 tsk bakpulver... Du får fortfarande inte vispa...






Häll ner 1½ dl fil eller yoghurt i kastrullen med det  smälta smöret/margarinet...






Nu kan Du röra... jorå... Du läste rätt, RÖRA - INTE vispa... samman allt i bunken samtidigt som Du tillätter det smälta smöret/margarinet som Du blandat med filen/yoghurten.

Till sist rör Du ner 3 msk lingonsylt.





Häll ner all smet i den bröade formen...




 
Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter.






Lycka till med mormors mjuka pepparkaka


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att Du har lust att skriva några ord...