söndag 10 november 2013

Fisksoppa med vin och saffran

 
Idag har vi firat fars-dag med presenter, fisksoppa och kladdkaka med vaniljglass och björnbär. Som sig brukligt var det skjorta och kalsonger i paketen. Jamen varför frångå en bra koncept.
 
 
 



Här kommer receptet på fisksoppan.
(till ca 8 - 10 personer)
Jag brukar använda en 10 liters kastrull.



FISKSOPPA MED VIN OCH SAFFRAN

  • 400 gr torsk
  • ca 1 kg lax
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 st morötter
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-2 fiskbuljongtärningar
  • 3-4 dl vatten
  • 3-4 dl torrt vitt vin (välj ett gott och lite kraftigare i smaken)
  • 2 tsk timjan (torkad)
  • 2 tsk basilika (torkad)
  • Salt efter smak
  • 2 pkt saffran
  • 5 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
 
Fisken kan Du byta ut mot andra sorter om det är någon av sorterna Du inte gillar. Du kan även lägga till diverse skaldjur. Idag slank det med en burk kräftstjärtar och andra gånger kan jag lägga i färska blåmusslor.
 
 
 
Börja med att skär fisken i rätt stora bitar, ca 5 cm stora. 




Hacka löken






Skär purjolöken i ca 3 - 5 cm långa bitar.





Hacka vitlöken. Den ska INTE pressas utan hackas fint.





Häll i ca 2 msk smör i kastrullen. När smöret blivit varmt, häller Du i löken, purjon och vitlöken. INTE FISKEN.






Skär morötterna till stavar och häll ner i kastrullen.




Strö över 2 tsk timjan och 2 tsk basilika.






Rör ner 3 msk tomatpuré.




Smula ner 1 - 2 fiskbuljongtärningar.





Rör om.




Häll i 3 - 4 dl vatten.





Häll i 3 - 4 dl torrt vitt vin.





Salta efter smak.




Mortla 2 pkt saffran och häll i.





Häll i 5 dl grädde och 2 dl crème fraiche.




Låt soppan sjuda i ca10 minuter.
Hit kan Du förbereda och ställa kastrullen åt sidan eller låta den stå kallt tills det är dags för gästerna att komma. 
 
Nu är det dags för det sista...
Koka upp soppan igen, lägg i fisken.
När fisken lagts i, sjud i 7 minuter.
 
Har Du skaldjur, så som räkor och kräftstjärtar läggs dessa i just innan servering. Har Du färska musslor, lägger Du i dem när det är 3 minuter kvar på fisken.
 
 


 
 
Nu har mamma och pappa åkt hem och vi ligger dästa i soffan och de fyrbenta ligger nedanför och snarkar ljudligt.
 
Må som godis... jättegott.
 
 
 
 


2 kommentarer:

  1. Den soppan har jag väl blivit bjuden på?! I sådan fall vet jag ju att den är ljuvligt god!

    Hoppas att du får en vecka med mindre migrän och fler trivsamheter!
    Kram♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej vännen... Jorå, den soppan har Du allt varit bjuden på.

      Här är det fortfarande migrän med idag ska jag få akupunktur för detta, så håll tummarna för att det hjälper.

      Hoppas Du får en fin vecka med MASSOR av gofika.

      Må gott

      *KRAMAR om`na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...