fredag 10 juli 2015

Havregrynsbröd

 
 
Som sagt... det gäller att göra humörhöjande åtgärder i detta skit-SOMMARVÄDER... som enligt mig BARA drabbar MIG. Jomensåattärdetallt... eller!
 
Idag tog vi en sväng till södra dalarna och hälsade på min moster och till likaså gudmor och hennes man. Innerligt tack.
Med oss hade vi bröd. En humörhöjande åtgärd jag bakade igår.
 
Havregrynsbröd
 
 


Till havregrynsbröden behövs följande:

  • 7 dl stora havregryn.
  • 1 liter mjölk.
  • 2 teskedar salt.
  • 1 dl strösocker.
  • 2 paket jäst (vanligt)
  • 300 gram smör/margarin.
  • Vetemjöl (så mycket att degen känns hanterbar).


Sätt ugnen på 225 grader. Har Du varmluftsugn sätt den på ca 200 grader.

Lägg 7 dl havregryn i en bunke och häll i all mjölk. Ställ svalt i ca 1 - 2 timmar. Nu kan Du roa Dig med annat under tiden.

Smula ner 2 paket jäst i en degbunke/hushållsassistent.

Häll i 1 dl strösocker och låt jästen "smälta i sockret".

Häll i 2 teskedar salt.

Smält 300 gram smör/margarin och slå i det i bunken med mjölk/havregrynsblandningen, rör om.

Häll ner "geggan" i jäst/sockerblandningen.

Börja blanda ner vetemjölet. Arbeta antingen med degkrokar eller med hjälp av hushållsassistenten.

När degen känns smidig och ej för kladdig. Ställ den att vila i rumstemperatur i ca 10 minuter.

När degen vilat, kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och med hjälp av "något runt i för Dig passande storlek", stansa ut rundlar. Lägg på plåt (antingen smord eller med bakplåtspapper).

Låt jäsa till ca 1,5 - 2 cm höga.

Grädda i ca 6 - 8 minuter.


Lycka till.





1 kommentar:

  1. Inget regn idag men så stark blåst så vi fick krypa ner i en vrå för att orka vara ute. Blir det inte bätte får vi nog stanna inne och baka, lilla Julia oh jag. Tack för receptet!
    Ha en fin helg utan regn oh blåst!
    Kramar Eva

    SvaraRadera

Kul att Du har lust att skriva några ord...