lördag 13 april 2013

Bullar - kardemumma - kanel - vanilj

 
 
Idag blev det bullbak... Kardemumma - kanel - vanilj. Det doftar godsaker i hela huset och snart ska jag luta mig tillbaka och moffa bullar och dricka mjölk. DET är gott.
 
Detta behövs
 
Grundrecept (ca 40 st)
 
* 50 g jäst (jag kör vanlig jäst som till matbröd)
* 150 g margarin (rumstempererat)
* 1 tsk salt
* 1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
* 5 dl mjölk (jag använder den mjölk jag har hemma, standard - mellan - lätt) ca 37°
* 10 - 12 dl vetemjöl. (svårt att veta hur mycket och hårt packat decilitermåttet fylls)
* 1 dl strösocker
 
1 ägg till pensling
Pärlsocker
 
Fyllning
 
* mjukt smör eller margarin
* råströsocker
* kanel eller kardemumma eller vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200° om det är varmluftsugn. Är det ugn utan varmluft 225° 

  

 
 


Börja med jästen (50 g, detsamma som ett paket)... Som sagt, jag använder jäst för matbröd. Det finns jäst för söta degar, men varför krångla till det. Mormor hade alltid jäst till matbröd och det fungerade himla bra.






Som jag skrivit i tidigare receptbeskrivingar, är jag lat och NÄR jag är igång och bakar kör jag dubbel sats och så även denna gång. Skriver dock i receptet utifrån enkel sats för att inte röra till det.
 
Smula ner jästen i en bunke... Jag använder hushållsassistenten från det murriga orangea 70-talet. Har Du ingen assistent, är det muskelkraft eller elvispen med degkrokar som gäller. Sådana här degar ska knådas ordentligt.
 




Värm mjölken (5 dl) till ca 37°




Häll i mjölken i degbunken där jästen redan ligger... Rör

Klicka ner det mjuka smöret (150 g) i röran med mjölk och jäst.




Häll i socker (1 dl)...




Häll i salt (1 tsk)...





Stöt kardemummakärnor (1 tsk), eller tag färdigmalen kardemumma (½ tsk).  Gillar man inte kardemumma går detta bra att utesluta. Själv ÄLSKAR jag kardemumma.





Nu är det dags för mjölet (ca 10 - 12 dl)... Svår att veta hur mycket. Jag pressar inte i mjölet i decilitermåttet utan det är rätt "fluffigt". Degen ska inte bli för hård... DET blir torra bullar då. Det är bättre med för "geggig" deg än för hård. Du kan juh alltid knåda in mer mjöl när Du bakar ut bullarna sedan om det är för "geggigt".
 



Vispa som bara den...
Degen blir aningen "fet" och släpper ganska lätt från bunkens kanter.




Ställ under bakduk/handduk för att jäsa...
Det är ingen idé att sitta och titta när härligheten jäser... det tar lite tid, ca 30 min... eller så.
 


Det jäser...
Skulle det INTE jäsa... då är det något fel på jästen... eller så har Du glömt att ha i socker. Det kan också vara så att mjölken var för varm eller för kall... Viktiga grejor det där.




Det jäser ännu mer och NU är det dags att baka...





Ställ upp formar... OM Du vill ha bullar i formar förstås... Jag tycker det är enklare så och jag kan fylla dem mer ÄNNU mer smör och socker utan att det flyter ut över hela plåten.

Sätt på ugnen. Varmluft 200°. Ugn utan varmluft 225°.




 
Kaveln åker fram...
 
 





Jag brukar kavla ut en tredjedel av degen och smöra med mjukt smör eller margarin, precis som på en smörgås.
Efter det har jag på råsocker efter smak... det blir en lite mer "karamelligare" smak med råsocker än vanligt vitt socker... Himla gott. Sedan väljer Du om det ska vara kanel, kardemumma eller vanilj.





 Lägg ihop och skär tunna remsor

 


Rulla remsorna till en spiral och vrid till...




Nu ska bullarna jäsa lite till... Nästan till det dubbla.
 
När bullarna jäst, är det dags att vispa ägget och pensla bullarna. Eller som sonen sa när han var liten... "mamma, jag vill också MÅLA på bullarna".





Pensla och strö på pärlsocker...




Ställ in i ugn och grädda tills bullarna fått färg. Det är olika tid på olika ugnar. I min varmluftsugn tar det ca 7 - 8 minuter.



 
Så där ja... vägen till en glad mage är ett lass nybakta, varma bullar och ett STORT glas mjölk. 
 
 



Må gott

4 kommentarer:

  1. Mums, ser gott ut! Hoppas det var okej att jag rekomenderade din sida på mlies länksida på dobermannbloggar?

    Tjing!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är himla gott och till frukost är det KANON. Äm... kanske inte så bra om man ska bli "vass i kanterna".

      Det är HELT OK att Du rekommenderade min blogg till länksidan. Kul om fler vill läsa om dessa "små vovvar".

      Må fint

      Radera
  2. Men ååhh... vad gott det ser ut, och vilken überbra beskrivning.. nu kan till och med jag göra bullar *dansar marengo*

    Kramar om massor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lovar... följer Du detta recept blir det bra.
      Det är skrivet så att Du inte ska behöva gå tillbaka till "toppen" för att läsa hur mycket Du ska ha i... utan bara rulla neråt.

      Må fint...

      *KRAMAR om`na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...