Varför göra det svårare än det behöver vara. Hos oss brukar vi på julaftonen ha mandelmusslor och gärna det till efterrätt. Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt. Ibland har vi frångått det där med mandelmusslor för att det är krångligt att göra, men det är alltid någon som blir aningen besviken.
När jag säger krångligt menar jag - skålla mandel - mala mandel i mandelkvarn. Det är aningen för många moment för att upplevas enkelt. Därför har jag bytt ut mandel och socker mot färdig mandelmassa och lite florsocker och det är INGEN som märker någon skillnad.
Receptet är för ca 20 mandelmusslor... men det blir aldrig det. Degen är så fantastiskt god att det endast blir 14 - 15 färdigt musslor.
Här kommer det beprövade receptet...
MANDELMUSSLOR
- 100 gram mandelmassa
- 2,25 deciliter vetemjöl
- 100 gram smör - inte bakmargarin
- 1 helt ägg
- 0,5 deciliter florsocker
- 2 - 3 matskedar smör att smälta för att ha att smörja formarna med
Sätt ugnen på 180 grader. INTE varmluft.
Gräddningstid ca 8 - 12 minuter eller tills de får en fin gyllenkant.
Börja med att riva 100 gram mandelmassa på det grövsta på rivjärnet.
Blanda i övriga ingredienser - 2,25 deciliter mjöl - 100 gram smör - 1 helt ägg - 0,5 deciliter florsocker.
Knåda ihop allt till en deg. Ställ fort som attan in härligheten i kylskåpet INNAN Du ätit upp den. Den är förödande god och mycket svår att motstå.
Smält 2 - 3 matskedar smör och pensla formarna. Ställ formarna i frysen ca 10 minuter.
Klä de iskalla formarna med degen. Blir det kladdigt och svårt att få ut degen mot kanterna, kan Du ta lite kallt vatten på tummen så går det mycket enklare.
Grädda på galler i ugnen.
Jag använder en grilltång för att plocka ut och in musslorna.
Vänd upp musslorna (efter ca 1 minut) på svalt galler och låt dem svalna innan Du lägger dem i burk.
Nu är årets mandelmusslor färdiga i detta hus och detta år blev det 14 härligheter att njuta av.
Må gott
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kul att Du har lust att skriva några ord...