söndag 26 januari 2014

Semlor

 
 
 
Så där ja... Nu har jag ätit semla även om det inte är vad jag brukar äta... Fick ett ryck idag och var tvungen att baka dessa små kaloribomber och har nu tryckt i mig en "lagom" stor.
 
 
Jag är inte världsbäst på att få till det snyggt med själva semlorna, har ingen sprits till grädden, men jag fick precis så mycket mandelmassa och kardemumma jag ville och exakt så lite grädde jag ville. Jojo... aningen petig där.
 
 
Här kommer receptet...
 
 
SEMLOR
 15 - 18 stycken
 
 
1 sats vetedeg.
 
Detta behöver Du.
 
  • 1 matsked kardemummakärnor - och har Du inte det kan Du med gott samvete ta lika mängd färdigmalen kardemumma.
  • 3 deciliter mjölk - krångla inte till det utan ta den sorts mjölk Du har hemma.
  • 50 gram färsk jäst.
  • 1½ deciliter strösocker.
  • ½ tesked salt.
  • 150 gram rumstempererat, mjukt smör eller margarin.
  • 2 ägg - ett till degen och ett att pensla bullarna med.
  • 9 - 10 deciliter vetemjöl.
 
 
Till fyllningen behöver Du.
 
  • Mandelmassa - jag brukar ta ca 25 gram till två semlor.
  • Grädde - ca ½ deciliter till två semlor tycker jag är lagom, men jag vill ha lite grädde.
  • Mjölk - till två semlor går det åt ca 1 - 2 matskedar. Det beror på hur mycket mandelmassa Du har.
  • 1 tesked florsocker.
 
 
Sätt ugnen på 200 grader - inte varmluft. Kör Du på varmluft kan Du sänka gradantalet aningen.
 






Börja med att smula ner 50 gram jäst i en bunke.





Mortla (stötta/mal) 1 matsked kardemummakärnor och häll ner i bunken.






Knäck ett av äggen och lägg ner det i bunken. För tydlighetens skull... INTE skalet, bara det som är innanför.





Häll i 1½ deciliter strösocker. Nu kan Du röra om.





Tillsätt ½ tesked salt.





Börja jobba/vispa med degkrokarna och klicka ner150 gram smör eller margarin.



Värm 3 deciliter mjölk till ca 36 - 37 grader. Häll ner i bunken samtidigt som Du vispar.




Tillsätt mjölet - lite i taget tills degen blir slät. Sammalagt ca 9 - 10 deciliter.




Ställ att jäsa under duk. Här behöver Du inte sitta och vänta för det kan ta ett tag. Degen ska jäsa till dubbel storlek.





När degen jäst till dubbel storlek, tag den ur bunken och börja knåda den slät. Du får nog knåda in lite mer mjöl i degen för att få ordning på härligheten.




Dela degen i 15 - 18 lika stora/små klumpar och rulla dem släta. Lägg på plåt och låt dem jäsa en gång till.





Vispa upp ägg nr 2.



Pensla bullarna.



Ställ in dem mitt i ugnen och låt dem stå ca 6 - 8 minuter. Det kan hända att de måste stå längre. Du får titta på dem så de inte blir för brända eller bleka.





Ställ de små ljuvligheterna på galler och under duk för att svalna. Du kan inte göra klart semlorna förrän bullarna är genomsvala.

Riv mandelmassan på rivjärn.
Skär en topp av bullen och gräv ur.






Det Du grävt ur blandar Du med den rivna mandelmassan och en skvätt mjölk.
Fyll håligheten i bullen med röran.
Toppa med vispad grädde.
Lägg på locket.
Sikta florsocker på locket.





De bullar Du inte gjort semlor av, kan Du frysa in och ta ut och piffa till en semla när suget sätter in.

Må gott






2 kommentarer:

  1. Tack för recept, kan jag behöva som aldrig bakar semlor! Men nästa gång ska jag fylla dem med hallonsylt som Maria gjorde.
    Kramar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till...

      Ha en fin fortsatt vecka.

      *KRAMAR om`na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...