söndag 17 mars 2013

Rågkrosslimpa

 
 
Att baka Rågkrosslimpor är plättalätt. Det tar tid... två dagar, men det är inte så att jag gullar med baket hela tiden. Det mesta sköter sig självt utan att jag är med i själva processen. Sedan är jag lat... jag gör alltid dubbel sats, för att slippa baka så ofta. Jag menar... jag är ju ändå igång med en sats och kan då lika gärna göra mer.
 
Det här behöver Du till enkel sats...
 
 
* 1 liter filmjölk eller a-fil
* 3 dl rågkross
* 9 dl rågsiktsmjöl
* 1,5 - 2 dl brödsirap (rekommenderar 1,5 dl)
* 3 tsk bakpulver
* 5 tsk bikarbonat
* 4 tsk salt
* ca 1 msk kryddor (jag brukar ha malen torkad ingefära, kummin, anis och fänkål)
 
Du behöver även en ugn och två formar (normalstora) och två bakplåtspapper. Gör Du dubbel sats behöver Du fortfarande en ugn, men nu får du ta fler formar och bakplåtspapper. Jag brukar ta tre STORA formar (inte normalstora utan STORA). Jag sa ju att jag var lat.
 
Dag 1.
 
Rör ner rågkrossen i filmjölken. Täck över bunken och ställ in i kylskåpet (minst 12 h).
Du ser... varken svårt eller tidskrävande.
 
 
 


Dag 2.

Ställ in ugnen på 150°

Till smeten... ja... inte degen utan SMETEN brukar använda min hushållsassistent. Den är orange och inte av nyaste modell... och den är himla bra. Men är det så att Du ingen har, går det lika bra med elvispen eller muskelkraften. Den senare är inte att rekommendera för lata... och vad var det jag sa... JAG är lat.

Så... fram med det Du har... äm... av att röra i smeten med... menar jag... äsch... Du förstår...




Ner med fil- och rågkrossgeggan i assistenten...




Häll i salt

Häll i bakpulver

Häll i bikarbonat

Starta INTE maskinen ännu...




Häll i sirapen... Tag gärna den mindre mängden om Du inte vill ha ett bröd som är HIMLA sött.
 
Starta INTE maskinen ännu...





Klä formarna med bakplåtspapper.

Starta INTE maskinen ännu...




Mal kryddorna och häll i



 


Nu kan Du starta maskinen

Häll i mjölet




Rör snabbt smeten jämn.

Då Du har bikarbonat och bakpulver, ska Du inte röra för mycket.




Det ska bli en SMET och INTE någon deg.


 
 
Fördela smeten i formarna och som jag skrev tidigare... jag gör dubbel sats och har TRE STORA formar.
 

 


 
Så där ja... in med geggan i ugnen. Jag har varmluftsugn, men i detta fall anväder jag inte den funktionen utan VANLIG UGN.
Använder Du varmluftsugn, får Du sänka graderna lite.
 


 
Nu uppstår en väntan igen... och Du behöver INTE sitta och stirra in i ugnen för att det ska gå snabbare att grädda ljuvligheterna tills de är färdiga. Detta moment tar mellan 2 - 2,5 h beroende på vilken ugn Du har. I min ugn tar det 2 h och 10 minuter UTAN varmluft och på 150°
 
 


 
Så där ja... Nu har Du bakat i två dagar även om Du är lat och jag lovar... dessa limpor är fantastiskt goda.
 
Må gott




3 kommentarer:

  1. Jisses vilket bak... Brödet ser underbart gott ut, jag vill bre mig en smörgås omedelbums! :)

    Jag hoppas också att vi ses snart!!! Vi kan väl "plinga" varandra i veckan?!

    Ha en skön och fin söndagkväll hjärtat! Hälsa T och de fyrbenta vännerna!
    Kram och kärlek♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är himla gott... och nu ska jag gå och fixa mig en smörgås.

      Vi hörs i veckan...

      Önskar Er en fortsatt trevlig söndagskväll och fantastisk måndag.

      *KRAMAR om`na*

      Radera
  2. Oj... innerligt tack.

    Nu är det fixat och jag har länkat.

    Må gott

    SvaraRadera

Kul att Du har lust att skriva några ord...