torsdag 27 juni 2013

DCM-testade

 
 
För två veckor sedan gjorde Bönan och hennes "på-riktigt-matte" en DCM-test på Bönan och igår var det SnyggÅkes tur. Både har jättefina hjärtan.
 
DCM - betyder, Dilaterad CardioMyopati och är en hjärtmuskelsvaghet som är vanligast bland mellanstora - stora hundraser och en av raserna som är hårt drabbad är Dobermann. De hundar som är drabbade och där man inte upptäcker detta i tid, får hjärtsvikt och dör. Så illa är det.
 
Veterinär Lennart Nilsfors gjorde ultraljudsundersökningen på både Snyggingen och Bönan och han rekommenderar att på individer man avlar på/med bör (läs ska) man göra en DCM-undersökning varje år, helst före VARJE avel.  
 
Så... Ni som är i tagen att köpa en vovve av den ras där DCM förekommer... Kolla att mamman och pappan är testade. Hör efter om mor- och farföräldrar är/blev gamla. Hör efter om tidigare kullar och om de är testade. DCM brukar enligt Lennart generellt drabba individer mellan 3-6 år. Kan komma tidigare och senare, men generellt är det runt de åldrarna.
 
Vi gjorde DCM-undersökningen på Jourkliniken Hund & Katt . Det tar ca 20-25 minuter och Du får svaret direkt.
Vovvarna får hoppa upp på ett bord som höjs till "matbordshöjd". Där ska de stå alldeles stilla, bli rakad där ultraljudet ska göras. Allt genomförs med vovven stående och utan lugnande medel. Både Snyggingen och Bönan fixade detta galant.
 
Nu kommer jag till skrytet... Igår fick beröm av Lennart Nilsfors för att vi har en Snygg och Stilig - Lugn - Trevlig - Stor - Dobermannpojke. Jamen va... hur stolt är inte jag.
 
 
 








Nu go´vänner... dags att möta dagen.

Må som godis... JÄTTEGOTT


6 kommentarer:

  1. Vi måste nog också göra ett DCM-test på Zita. Enligt tidigare utsaga så har hon ju "galopp rytm" på hjärtat vilket upptäcktes i augusti förra året när hon var dålig och vi var inne med henne på Blå Stjärnan.

    Vad skönt att både Bönan & Snyggåke inte hade några som helst problem *glad*

    Vad kostar ett sådant test?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan... gör en test, för hittar de något och Ni kommer i tid, finns medicin och vovven kan leva flera år med det.

      Priset är olika hos olika veterinärer. Vi betalade 1300:- för testet.

      *KRAMAR om`na*

      Radera
  2. Snygga män leker med bollen!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän... den ena av dem biter även sönder boll. Jag säger inte vilken av dem.

      *KRAMAR om`na*

      Radera
  3. Grattis till provsvaret! Va skönt att de har friska hjärtan båda två! Han är en riktig snygging SnyggÅke! Du ska och får lov att skryta om din stora fina pojk... Bönan är också superfin!
    Ha det gott!

    Mvh Johanna & Valentino

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och innerligt tack.

      Ha även Ni gott och njut av sommaren

      //Britt... med rätten att skryta :-)

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...