tisdag 2 juli 2013

Potensgivarna och Rosmarinkryddade nötfärsbiffar

 
 
Jag har börjat läsa skönlitteratur igen efter ett uppehåll på tre år. Jorå... tre år. När jag läste B-kursen i specialpedagogik slutade jag läsa skönlitteratur. Då jag läste B- och C- kursen på halvfart (jobbade heltid samtidigt) tog det sina modiga två år. När jag var klar med min C-uppsats orkade jag inte titta åt en bok. Jag behövde få vila från läsning. I två års tid hade jag plöjt artiklar och kurslitteratur på både svenska och engelska och jag var innerligt trött på att läsa och vilade i ett år från allt vad böcker heter. Nu... nu har jag kommit igång igen.
 
I midsomras läste jag min första "nöjesbok" på tre år och igår började jag och avslutade jag min andra. Boken jag läste igår har legat till sig i flera år i vår bokhylla och nu var jag mogen att ta den.
Den boken kan jag varmt rekommendera.
 
POTENSGIVARNA av Karin Brunk Holmqvist.
 
Det är en stillsam bok och den är full av små glädjestunder och möjligheter till konnotationer. Boken handlar om systrarna Tilda och Elida som på ålderns höst bestämmer sig för att starta en postorderfirma. Jag kan se dem sitta i sina söndagsklänningar i soffan och dricka kaffe med en liten stark (i på tok för stora glas) tillsammans med nya grannen, byrådirektör Alvar Klemens. En byrådirektör måste enligt systrarna sälja många byråer innan man får kalla sig byrådirektör, det förstår de och efter tillräckligt många små i för stora glas, känns skinntofflorna vingliga i sulan och de glömmer att lägga tänderna i vatten när de går och lägger sig.
Byrådirektör Alvar Klemens är en frisk fläkt för systrarna, men han gör enligt dem tokiga saker, han planterar sina blommor i köksgeråd. Järngrytan på tre fötter ska man väl ha söndagssteken i och inte petunior. Han vattnar sina blommor med mer än bara brunnsvatten. Byrådirektör Alvar Klemens vattnar med något som får växtligheten att frodas utöver det vanliga och de djur som äter av blommorna eller dricker av blomvattnet, får en drift som får systrarna att häpna, så varför inte dela med sig och samtidigt tjäna en slant.
Vill Du ha 198 sidor stillsam njutning och underhållning, ska Du läsa boken Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist.
 
 
Jag ännu en bok av Karin Brunk Holmqvist som ligger och väntar. Den berättar jag om när jag läst klart.
 

 
 









Igår, hade jag en bokläsardag. Rörde mig inte så mycket alls... Snyggingen hade en sjusovardag och Tanterna likaså. Jag fick ett litet ryck och gick ut på baksidan och "rensade gräsmattan". Jamen va! Kan tyckas onödigt, men när gräsmattan är full i groblad (trodde länge det hette GRODBLAD, dom i groda) och gräset inte får plats, då är det dags att göra något. Tre hinkar rensade jag bort och det är mer kvar.
 
Kvällens middag... åt vi ute i trädgården, i skuggan på en fläck som inte har groblad.
Det blev rosmarinkryddade köttfärsbiffar, tomatsalsa och isbergssallad. Det var gott.
 



Rosmarikryddade nötfärsbiffar
 

* 600 gram nötfärs
* 1 äggula
* Salt och vitpeppar (efter smak)
* Färsk rosmarin (klipp en kvist, ca 10 centimeter lång, rensa av de små bladen och mal dem
   tillsammans med lite olja i en mortel)
* ½ deciliter vispgrädde
* Ströbröd (ca 2-3 matskedar)
* Smör eller olivolja att steka i

Lägg allt utom smöret/olivoljan som Du ska steka i, i en skål och gegga ihop.
Forma till biffar i den storlek Du vill ha.
Stek i stekpanna, precis som vanliga pannbiffar.



Gustavsbergs Gefyr


Nu go´vänner... fortsätter vi dagen.

Må gott

2 kommentarer:

  1. Potensgivarna är härlig! Jag har läst alla hennes böcker och de är så lättlästa och mysiga, riktig avkoppling för ett stressat huvud!
    Tack för receptet! Rosmarin är gott tillsammans med kött.
    Ha det riktigt fint!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har jag fler härliga stunder med denne författare att se fram emot.

      Må gott

      *KRAMAR om`na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...