onsdag 11 juli 2012

CITRONLIKÖR - LIMONCELLO


Bättre sent än aldrig - att göra LIMONCELLO. Jag menar... det vore läskande nu i sommar, men om man (läs jag) kommer på detta i juli månad då är det bara att fixa på bumsen om det ska bli något innan jul.


LIMONCELLO - En sötsyrlig CITRONLIKÖR

Du behöver följande

* 700 ml okryddad alkohol, typ brännvin special
* Tunt hyvlat skal av 6-8 citroner (inte det där vita sega utan det gula längst ut)
* 10,5 dl vatten
* 0,7 kg strösocker
* Saften av 6-8 citroner




Börja med att tvätta de små gula rackarna. Gärna med diskborste och yttepyttelite diskmedel. Glöm för allt i världen inte att skölja noga för diskmedel i likören misstänker jag är skitäckligt.

 



Hyvla av det yttersta av skalen. Det är nu Du INTE ska pilla Dig i ögonen eller så, för det svider, jag lovar. Försök att INTE få med det där vita lite sega som sitter precis innanför skalet. Det är beskt som attan och INTE gott.
Vad Du än gör... KASTA INTE CITRONERNA SOM BLIR KVAR. Lägg dem i en plastpåse, knyt ihop och lägg in dem i kylen. Du behöver dem om några dagar.

 



Korka, notera KORKA upp INTE koka, 70:isen




Lägg det avhyvlade skalen i en burk med tätslutande lock. Det är INTE bra om det läcker för det är dyra droppar som ska hällas på och läcker det, VAD TROR DU DUNSTAR DÅ... det är inte skalen.




Klunka i allt brännvinet. Nu kommer en stark doft av citron att sprida sig i HELA näsgången blandat med sprit... Det förstnämna är trevligt men det sista luktar banna mig inte hallontårta.






Stäng locket fort som attan. Inget får dunsta. Se nu verkligen till att locket ÄR tätt.





Nu börjar en fem dygn lång väntan. Försök hitta på något roligt under tiden, för det händer inte mycket i burken som Du kan se... JAG LOVAR.
Tips på aktiviteter  - bjud in grannarna och berätta stolt vad Du håller på med -  se allsång på Skansen - tälta på gräsmattan - tjuvfiska, det är mer spännande än med fiskekort... sägs det - måla om köket.
Sådärja... nu fortsätter vi...
Väg upp 0,7 kg strösocker i en skål.

 



Koka upp 10,5 dl vatten... och låt det koka i EN MINUT... varför vet i katten, men så står det att man ska göra och så gör jag...






Nu är det dags att ta fram de avhyvlade citronerna Du INTE kastade.
Pressa alla citronerna. Nu är det OK att kasta de avhyvlade, pressade skruttarna som Du får i Din hand.


 



Häll ner det EN MINUTKOKTA vattnet, sockret och citronsaften i en bunke. Ställ det vi nu kallar LAGEN att svalna och rör lite då och då. Då och då innebär att Du INTE behöver stå och vispa i bunken tills det svalnat. Gör något roligt under tiden, för detta kan ta ett tag.
Tips på roliga saker Du kan göra när lagen svalnar
Ring grannen och berätta vad Du håller på med - Träna några coola danssteg - ställ Dig i trädgården och sjung högt, jag lovar, det är många som undrar vad Du håller på med och på det viset kan Du lära känna nya roliga och nyfikna människor.

 



När lagen svalnat... silar Du ifrån citronskalen från spriten... Kasta citronskalen och SPARA SPRITEN. Inte tvärtom.
Rör ner det smaksatta brännvinet i lagen... Häll på flaska. Det blir två liter. Se nu till att korken sluter tätt, annars blir det inte likör av det Du kokat ihop utan citronsaft.
Nu börjar en två månader lång väntan och nu får Du hitta på saker att roa Dig själv med.

 





Nu har jag ställt mina två flaskor på ett mörkt hemligt ställe... *Skrattar*

Må gott

2 kommentarer:

  1. Låter som en trivsam dryck! :)
    Hoppas att ni har det behagligt där bortanför träden... här tar vi det piano så mycket det bara går! Regnet inbjuder ju inte till några utomhusaktiviteter precis! :P

    Johan hälsar att brödet var superb! Ska ta mig en macka jag med! :)

    Ta hand om er! Kanske syns vi något nästa vecka?
    PUSS♥ gumman!

    SvaraRadera
    Svar
    1. *Skrattar* Jag misstänker den blir väldigt trivsam... om två månader sådär.

      Vilkent tur att brödet var gott. Å vad kan väl vara fel med whisky... INGET.

      Må gott och hoppas vi syns snart.

      *KRAMAR om´na*

      Radera

Kul att Du har lust att skriva några ord...